Tussentijdse Toets


De tussentijdse toets stelt de leerling in de gelegenheid om tijdens de rijopleiding te bekijken hoe hij of zij ervoor staat. Deze toets is vergelijkbaar met het uiteindelijke praktijkexamen. Het geeft de leerling al een indruk van een echt rijexamen. Deze toets vindt in de meeste gevallen plaats nadat de leerling ongeveer driekwart van de rijlessen achter de rug heeft. De tussentijdse toets is geen verplicht onderdeel. Die keus ligt bij de leerling zelf.

Het voordeel van dit examen is dat de examinator zal vragen om enkele bijzondere manoeuvres uit te voeren. Wanneer de leerling deze tot een goed eind brengt, dan krijgt hij of zij een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen. De tussentijdse toets duurt ongeveer een klein uur.

Je gaat voor dit examen samen met je rij-instructeur naar het CBR. Na een korte kennismaking met de examinator volgt er een uitleg betreft de gang van zaken. Je rij-instructeur gaat mee tijdens de rit om te zien hoe jouw tussentijdse toets verloopt en zodoende in de vervolglessen het aanbod aan te passen aan de zwakke punten van de leerling.

Na afloop ontvang je ook een adviesformulier van de examinator. Deze neem je als bewijs mee naar je officiele rijexamen. Op het moment dat de examinator voor het officiele rijexamen twijfels heeft over jouw rijgedrag, kan de uitslag van de tussentijdse toets het verschil maken in het besluit van de examinator.

Wat neem je mee naar het CBR ?

  • Een geldig paspoort of id-kaart
  • Oproepkaart
  • Een ingevuld zelfreflectieformulier